Maintenance Engineering

Maintenance Engineering is de discipline of het vakgebied waarin engineering concepten worden toegepast om equipment, procedures en budgetten van departementen te verbeteren om als uiteindelijke doel de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van equipment te maximaliseren en het onderhoud te minimaliseren. Het doel van een maintenance engineer is om een onderdeel te vinden voor een object wat resulteert in een maximale beschikbaarheid van het object tegen minimale kosten. Hierbij moet genoemd worden dat maintenance engineering strikt beperkt wordt tot de gebruiksduur van een onderdeel.

Sinds de industriële revolutie is onderhoud en daarbij ook Maintenance Engineering een steeds omvangrijkere rol gaan spelen binnen bedrijven en fabrieken door toenemende aantallen van equipment, systemen, productielijnen, machines en infrastructuur. Naast de toenemende aantallen is ook de complexiteit van equipment en machines toegenomen wat geresulteerd heeft in de noodzaak voor gespecialiseerd personeel, nieuwe banen die men in het verleden niet kende en ondersteunende onderhoudsmachines. Dit is te zien in de Verenigde Staten, in dit land wordt jaarlijks 300 miljard besteed aan de operatie en fabrieksonderhoud. 

Maintenance Engineering is een discipline waarvoor een breed spectrum aan skills benodigd zijn. Zo moet een maintenance engineer zich bekwamen in de statistiek, kansberekening en logistiek. Daarnaast zal een specialist in maintenance engineering zich moeten verdiepen in de basis van hoe equipment werkt en hoe de machines werken waar deze engineer verantwoordelijk voor is. Echter, dat is nog niet afdoende. Een maintenance engineer zal ook de nodige soft-skills nodig moeten hebben zoals management- en communicatievaardigheden. Omdat er nog niet een significant aantal studies zijn in het veld van maintenance engineering, hebben momenteel de meeste maintenance engineers een achtergrond in werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde. Bovendien ziet men een beduidend aantal maintenance engineers met een achtergrond in andere engineering disciplines. 

De typische vaardigheden die de discipline van maintenance engineering inhouden zijn het opzetten van een stappen- en onderhoudsplan, het implementeren van onderhoudsplannen- en concepten, het bijsturen van onderhoudsplannen- en concepten en het gebruik maken van methodieken voor het uitvoeren van analyses en het optimaliseren van onderhoudsprocessen. 

Een maintenance engineer past ook de termen die hiernaast gevonden kunnen worden toe in de praktijk. Zo zal een maintenance engineer de afweging kunnen maken tussen corrective, predictive en preventive maintenance. Een maintenance engineer heeft ook kunde over wanneer reliability-centered maintenance toegepast zou kunnen worden.

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.