Risicoanalyse uitvoeren (FMECA of RCM)

Duurzaam onderhoud wordt niet alleen afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen, maar houdt ook rekening met bedrijfsrisico's. Om dit goed in kaart te brengen voert MAAK risicoanalyses uit, volgens twee methodes: FMECA of RCM.

Bedrijfsrisico’s inschatten met FMECA of RCM

Het resultaat van duurzaam onderhoudsmanagement is het functioneren van assets volgens wensen van de organisatie en eisen uit de wet-en regelgeving.  Onderdeel hiervan is het voorspellen van faalgedrag van assets. Wanneer je risico’s en gevolgen hiervan in kaart brengt, ga je van onderhoud gebaseerd op aannames naar onderhoud gebaseerd op feiten. Dit levert efficiënt onderhoud en beheer op. Er zijn twee veelgebruikte methodes voor het meten van faalgedrag: FMECA en RCM.

 

Wat is FMECA?

FMECA staat voor Failure Mode, Effects and Criticality Analysis. Bij een FMECA worden op de bedrijfsdoelstellingen afgestemde risicomatrices gebruikt. Het doel is het verhogen van de betrouwbaarheid van de installatie.

We onderzoeken de volgende punten:

  1. Functie en prestatienormen?
  2. Op welke manier kan het systeem falen?
  3. Wat is de oorzaak van het falen?
  4. Wat gebeurt er wanneer een storing plaats vindt?
  5. In welk opzicht is een storing van belang?

Wat is RCM?

RCM staat voor Reliability Centered Maintenance. Bij deze methode wordt een beslisboom gebruikt. Ook worden twee extra stappen doorlopen. RCM wordt vooral toegepast in de aanloopfase van een nieuwe installatie of om hardnekkig structureel falen te analyseren.

  1. Functie en prestatienormen?
  2. Op welke manier kan het systeem falen?
  3. Wat is de oorzaak van het falen?
  4. Wat gebeurt er wanneer een storing plaats vindt?
  5. In welk opzicht is een storing van belang?
  6. Hoe te voorkomen?
  7. Wat te doen indien er geen proactieve taak gevonden wordt?

 

Wil jij ook beter inzicht in onderhouds- en bedrijfsrisico’s? Laat MAAK een analyse uitvoeren. We komen graag in contact!

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.