Risicoanalyse uitvoeren (FMECA of RCM)

Een goed onderhoudsplan is onmisbaar in de maakindustrie. Onderhoud moet worden afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen, uiteraard wel rekening houdend met de bedrijfsrisico's. MAAK Techniek maakt hiervoor gebruik van de FMECA-methode. Wij leggen graag uit hoe we te werk gaan en wat we voor jou kunnen betekenen.

Bedrijfsrisico’s inschatten met FMECA of RCM

Met een goed onderhoudsplan functioneren assets volgens de wensen van de organisatie en de eisen uit de wet- en regelgeving. Onderdeel hiervan is het voorspellen van faalgedrag van assets. Wanneer je dit doet, ga je van onderhoud gebaseerd op aannames naar onderhoud gebaseerd op feiten. Dit levert efficiënt onderhoud en beheer op. Er zijn twee veelgebruikte methodes voor het meten van faalgedrag. FMECA en RCM.

 

Wat is FMECA?

FMECA staat voor Failure Mode, Effects and Criticality Analysis. Bij een FMECA worden op de bedrijfsdoelstellingen afgestemde risicomatrices gebruikt. Het doel is het verhogen van de betrouwbaarheid van de installatie.

We onderzoeken de volgende punten:

 1. Functie en prestatienormen?
 2. Op welke manier kan het systeem falen?
 3. Wat is de oorzaak van het falen?
 4. Wat gebeurt er wanneer een storing plaats vindt?
 5. In welk opzicht is een storing van belang?

Wat is RCM?

RCM staat voor Reliability Centered Maintenance. Bij deze methode wordt een beslisboom gebruikt. Ook worden twee extra stappen doorlopen. RCM wordt vooral toegepast in de aanloopfase van een nieuwe installatie of om hardnekkig structureel falen te analyseren.

 1. Functie en prestatienormen?
 2. Op welke manier kan het systeem falen?
 3. Wat is de oorzaak van het falen?
 4. Wat gebeurt er wanneer een storing plaats vindt?
 5. In welk opzicht is een storing van belang?
 6. Hoe te voorkomen?
 7. Wat te doen indien er geen proactieve taak gevonden wordt?

 

Wil jij ook beter inzicht in onderhouds- en bedrijfsrisico’s? Laat MAAK een analyse uitvoeren. We komen graag in contact!

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhouds- concepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

19

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

8

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK studenten.

13

Professionele medewerkers in dienst.