P&ID’s en assetdata up-to-date door studenten

P&ID staat voor Piping & Instrumentation Diagrams (schema’s voor aansluitingen, leidingen en instrumentatie). Deze technische tekeningen zijn onmisbaar voor industriële bedrijven. Het toont de leidingen en gerelateerde onderdelen van een fysieke processtroom, een soort blauwdruk van de fabriek. Dit soort tekeningen worden onder anderen gebruikt voor het beheer van onderhoud, omdat het een verzameling van nuttige data is.   

Beschikken over up-to-date data van alle componenten in de fabriek heeft grote voordelen voor het onderhoudsproces. Zo wordt voorkomen dat medewerkers eerst de fabriek in moeten om te achterhalen om welk type en soort onderdeel het gaat, voor zij met hun onderhoudswerkzaamheden kunnen beginnen. Weet je aan welk deel van de installatie je gaat werken en welk type onderdelen hierbij horen, dan kun je meteen de juiste materialen uit het magazijn meenemen. Door actuele informatie in de systemen, kan het werk dus sneller voorbereid en uitgevoerd worden. Ook worden reserve onderdelen (spare parts) beter beheerd, doordat alle types bekend zijn en bekend is hoeveel er van elk item op voorraad is.

Up-to-data data door studenten

Het kan zijn dat er nieuwe fabrieksinstallaties zijn neergezet of een aantal onderdelen in de loop der jaren zijn aangepast of verwijderd. Deze aanpassingen worden regelmatig niet doorgevoerd op de P&ID’s. Een logische stap is nu het controleren van de P&ID ten opzichte van de werkelijkheid in het veld. Klopt alles nog wat op de tekeningen staat? Zijn alles assets compleet en weergeven? Onze studenten van De Technische Bijbaan kunnen worden ingezet voor deze controle. Zij voeren fieldchecks uit met als resultaat een compleet en up-to-date masterdata-bestand. 

Werkwijze

De studenten gaan letterlijk de fabriek in om te kijken of alles wat op de tekening staat ook daadwerkelijk klopt. Assetdata wordt verzameld, we maken foto’s en zorgen dat TAG-nummers kloppen. Waar nodig plaatsen we nieuwe TAG’s. We werken graag in tweetallen, dit kunnen ook meerdere groepen van twee studenten zijn. Op deze manier kan veilig en nauwkeurig gewerkt worden (controle op elkaar). De studenten worden begeleid door een van onze projectleiders. 

Ondersteuning nodig?

P&ID’s laten controleren en verwerken? MAAK Techniek werkt samen met studenten van De Technische Bijbaan, hier werken HBO/WO studenten die een technische studie volgen. Waarom we studenten inzetten? Dat lees je in hier!

Mee weten over het controleren en verwerken van P&ID’s en het uitvoeren van fieldchecks? Je vindt een beschrijving van al onze diensten via ons menu.

Wil jij up-to-date P&ID’s?

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.