Verslag Industielinqs Live 1: Industrie draait door

Door de omstandigheden in de coronatijd kan onze Pizza Avond XL helaas niet doorgaan. Daarom zijn we extra enthousiast over het organiseren van een online talkshow in samenwerking met Industrielinqs. Afgelopen Woensdag 15 april is de eerste editie geweest. Op technisch gebied zijn er nog wat leerpuntjes. Zoals Wim Raaijen zei: ‘we zitten in een stijle leercurve’. Qua inhoud een groot succes en vooral heel leerzaam! Hieronder de hoogtepunten.

De sprekers

  1. Marinus Tabak van RWE;
  2. Gerlof Sijnstra van Bureau Veritas;
  3. Ann Geens van  Ducor Petrochemicals en
  4. Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin.

Industrie in coronatijd

De maatregelen rondom corona hebben impact op iedereen, zo ook op in de industrie en het onderhoud beleid. Marinus Tabak, plantmanager van RWE, begon in februari al met een toolbox voor hygiënemaatregelen. Hij hield de situatie in China nauwlettend in te gaten en dat bleek de juiste stap. De fabriek draait door, maar met minimale bezetting en in twee ploegen om uitval van essentieel personeel te beperken.

Ann Geens van Ducor Petrochemicals geeft leiding aan een relatief kleine plant waar recyclebare producten op basis van polypropeen gemaakt worden. Ze draaien minder productie en hebben strenge maatregelen genomen. Zolang hun partners en leveranciers van grondstoffen door blijven gaan, kunnen zij ook vooruit.

Onderhoudstops

Aan beide is gevraagd welke impact er is op onderhoud en geplande (grote) stops. Samen met Gerlof Sijnstra en Wouter van Gerwen is hier over gesproken. In de huidige situatie zijn al stops uitgesteld. Aannemers merken dat het rustiger is. Wat is het effect hiervan? Komt er straks een piek en daardoor materiaal- en perstoneeltekort?

Volgens Wouter is één van de oplossingen om vanuit de wet- en regelgeving rondom inspecties te komen met minimale eisen waar installatieonderdelen aan moeten voldoen om een bepaalde periode vooruit te kunnen. Als voorbeeld: normaliter wordt op 5 punten gecontroleerd en eventueel onderhouden uitgevoerd, waarna de installatie weer 5 jaren mag draaien. Op welke 2 punten moeten gecontroleerd worden om daarna de installatie weer 2 jaren conform veiligheidseisen te laten draaien? Welke items zijn kritiek en welke niet? Op deze manier kan inspectie en onderhoud in stukken geknipt worden en daardoor met minder mensen uitgevoerd.

Gerlof Sijnstra van Bureau Veritas geeft aan dat bepaalde veiligheidscertificeringen verlengd kunnen worden zonder dat veiligheid in geding komt. Inspectie termijnen zijn geen uiterste houdbaarheidsdata, bij overschrijding komt een installatie(onderdeel) niet ineens stil te liggen. Over het opdelen van stops in kleinere ‘brokjes’ is hij echter niet direct enthousiast. De gemaakte vergelijking met een stop in Formule 1, waar dit wel gebeurt, gaat volgens hem dan ook niet op.

Wat onze Makers denken

Onze Makers hebben ook mee gekeken en vanuit hun kennis en ervaring op onderhoud gebied komen zij op het volgende standpunt. In veel gevallen is onderhoud niet zodanig ingericht dat er ‘makkelijk’ aanpassingen in de planning van stops gedaan kunnen worden. Er mist vaak een systematisch beheer waardoor voor elke stop het wiel opnieuw uitgevonden wordt. Terwijl met een goed georganiseerd beheer van onderhoud een stappenplan op de plank klaarligt. Waardoor sneller ingespeeld kan worden op onverwachte situaties, als deze.

Wil jij hierover in gesprek met één van onze Makers? Neem dan contact op.

De hele talkshow (nogmaals) bekijken kan op YouTube. Ook heeft iMaintain in hun magazine een verslag van de talkshow.

Voor nu: dank aan alle (digitale) tafelgasten voor hun visie op onderhoud in deze tijd en dank aan de kijkers voor de treffende vragen. En ook bedankt Wim Raaijen voor het initiatief en dat wij daaraan mochten bijdragen namens MAAK!

 

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.