Terugblik: Challenge Smart Maintenance en Energietransitie

21 mei: niet alleen pizza, maar ook een uitdaging!

Georganiseerd in samenwerking met NVDO kring Noord Nederland, World Class Maintenance, Noordelijke ProductiviteitsAlliantie en Gasunie. Een groot succes met smakelijke pizza en pasta van Contini en bovenal een super inzet en creativiteit van de deelnemers. Bedankt!

Hesla
Na een welkom van Ulco Vermeulen en programma uitleg van Scholte Strikwerda, heeft Stefan Holthausen ons alle ins-en-outs van rijden op waterstof verteld. Zijn speerpunten: 100% schoon, geen CO2 uitstoot en een grote actieradius. Dit alles bewijst hij met zijn Tesla op waterstof: de Hesla.

Wist je dat in Groningen al 35 voertuigen door waterstof aangedreven worden? Onder anderen bussen en straatvegers. Het toekomstplan is om op meer locaties een waterstofstankstation te plaatsen om zo tot Nederlandse dekking te komen.

De opdracht
Hierna hebben vijf bedrijven hun uitdagingen op gebied van de energietransitie gedeeld. Mark Lazonder voor BASF, Miranda Hoeksema van Waterbedrijf Groningen, Angelien van Boxtel namens Rijkswaterstaat, Bert Koning voor RWE en  Peter Arends namens Gasunie.

Al pizza en pasta etende zijn de groepen tot slimme en creatieve oplossingen gekomen. Samenwerking tussen bedrijven. “Uit de kist denken”. Modulair bouwen. Alternatieve manieren van energie opwekking. Ideeën genoeg!

Winnaars!
Door Henk Akkermans, Scholte Strikwerda en Jan Peter Kruiger zijn de winnaars gekozen: groep 3. Met een ontwerp voor de meest duurzame Waterbedrijf productielocatie van de hele wereld in 2025. Gebouwd door 3D printen met plastic afval uit de oceanen. Aangedreven door windmolens vormgegeven als een slingerklok. Wanneer het waait windt de slinger zich op, is het windstil, dan gaat de slinger door zwaartekracht omlaag en draait de molen terug: energie uit zwaartekracht. En voor de veiligheid, op afstand bestuurbaar.

Al met al een sfeervolle en geslaagde bijeenkomst met een duidelijke gedeelde gedachten: duurzaamheid is kennis overdragen van oud op jong. Iets waar onze Makers en Technische Bijbaners dagelijks aan werken.

Heb je deze challenge gemist? 26 november organiseren we weer een MAAK pizza avond. Meer info volgt t.z.t.

 

 

(foto via World Class Maintenance door Marja van der Helm)

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.