Wat is Overall Effectiveness Equipment (OEE)?

Een productieproces draait doorgaans een aantal uren per dag. Vaak zit er een verschil tussen het werkelijk aantal uren dat een productielijn draait en het theoretisch gezien mogelijk aantal uren dat de lijn in productie kan zijn (in de ideale wereld). Overall Efectiveness Equipment (OEE) is de manier om te meten hoe groot de productiviteit van het productielijn is, uitgedrukt in een percentage. Deze gegevens kunnen ingezet worden om het productieproces te optimaliseren. Zo kom je erachter hoeveel stilstand een productielijn heeft en dit kan onder anderen verbeterd (dus verminderd) worden door duurzaam en efficiënt onderhoud. Dat is waar onze Maintenance Engineers om te hoek komen kijken.

De OEE wordt berekend aan de hand van drie aspecten: beschikbaarheid x prestatie x kwaliteit.

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid is de verhouding tussen de werkelijke looptijd en de geplande looptijd. De geplande looptijd houdt rekening met pauzes, onderhoud en andere vooral bepaalde moment waarop het productieproces stilligt. Elk moment waarop de lijn stilstaat buiten deze geplande tijd om, is de werkelijke looptijd.

Prestatie

De prestatie van een productielijn is de verhouding tussen het aantal productie eenheden waarop de lijn ontworpen is en het aantal eenheden dat daadwerkelijk geproduceerd wordt.

Kwaliteit

Tot slot speelt kwaliteit een rol. Hierbij gaat het om de verhouding van correct geproduceerde eenheden ten opzichte van het aantal eenheden dat in totaal geproduceerd is.

De berekening

Een productielijn kan 12 uren per dag draaien. Het opstarten duurt 10 minuten en er is zijn twee pauzes van 25 minuten. De geplande looptijd is dus 11:00 uren. Staat de lijn 12 keer per dag stil voor 5 minuten, dan is de werkelijke looptijd 10:00 uren. Het beschikbaarheidspercentage is: 91%

De productielijn is ontworpen om 5 items per minuut de produceren. Met een productietijd van 10:00 uren kunnen er in totaal 3000 items geproduceerd worden. Het werkelijke aantal is 2500 eenheden.  Het prestatie percentage is: 83%

Worden er nu 100 producten afgekeurd, dan kom je op 2400 goedgekeurde items. Het kwaliteitspercentage is: 96%

De OEE is nu: 91 x 83 x 96 = 73%

Dit percentage zegt dus iets over de effectiviteit van het productieproces. Hoe hoger het percentage, hoe beter. Maar let op: het kan niet vergeleken worden met 100% omdat er over het algemeen geen 100% is, een productielijn draait immers nooit non-stop. De OEE kun je het beste vergelijken met andere productielijnen binnen de fabriek om zo het algehele productieproces te beoordelen en analyseren en op basis daarvan optimalisaties door te voeren.

Onze Makers schrijven voor jou het optimale onderhoudsplan voor duurzaam onderhoud op basis van de OEE. Weten hoe?

Waarom MAAK?

Makers bieden oplossingen door onderhoudsconcepten te ontwikkelen en optimaliseren. Met deze oplossingen stabiliseert de productie, dalen de onderhoudskosten en groeit de productiewinst voor bedrijven.

Meer over MAAK

41

Bedrijven in de MAAK industrie werken samen met ons.

32

Lopende assetmanagement projecten uitgevoerd door MAAK.

23

Professionele medewerkers in dienst.